Snart kommer Neurosis till Sverige igen. Bandet som är hårdare än ett lastfartyg fullt med illegala vapen gör vårt avlånga land osäkert med spelningar både i Stockholm och Göteborg.

Jag upptäckte Neurosis på gymnasiet. På den tiden var jag höghastighetsfanatiker och läste i Close-Up Magazine om Neurosis – typ världens hårdaste band. Tyvärr hade jag missuppfattat ordet hård och trodde att det per automatik skulle betyda världens snabbaste band. Skivan som jag först hörde var ”A sun that never sets”, och jag fick spring i benen ungefär tre minuter. Vad det här än var så var det inte Nasum.

Som tur var förstod jag efter ett tag att snabbast inte alltid var bäst utan att musik tung som sirap var grejen. Min nya devis blev ”spela långsammare och en helt ny värld av fantastiska band öppnade sig. En sak alla de här banden hade gemensamt var att de alla hade Neurosis-skivor i skivbackarna.

Neurosis – världens mest pretentiösa band

Säga vad man vill om Neurosis pretentioner, och de är många, så är de i alla fall alltid uppriktiga. I en värld av ironier är det befriande med ett band som tar sig självt på allvar, och som står för det. I 30 år har de gjort just det: tagit sig själva och sin musik på allvar.

Brödraskapet Neurosis

Ofta beskriver sig bandet som ett brödraskap. Och konstigt är det inte, 30 år i en turné-van och med drogmissbruk som kommit och gått och bandet fortfarande intakt. Det är beundransvärt. Att de dessutom inte släppt ifrån sig ett dåligt släpp, eller något som inte låter som Neurosis – på 30 år – är galet i en tid då allt ska anpassas efter rådande marknad.

Ska jämna Sverige med marken

Så nu ska de alltså hit igen. Så om du i början av juni känner marken skaka ska du inte vara orolig, det är bara Neurosis som sparkat igång ännu en tonsatt undergång. Jag vet inte hur du känner, men jag tänker i alla fall se dem. För mig blir det i Göteborg, men i Stockholm kommer svenska punkpionjärerna Wolfbrigade vara förband,  så det hade inte varit fy skam det heller.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s