Om musikjournalister finns det lika många åsikter om som det finns människor som tar del av musikjournalistik. En av få lysande stjärnor där ute är Fredrik Strage.

Av journalister som bevakar kultur och musik i dagspressen är det få som klara av att hantera metal och annan extremmusik. För att förtydliga: det finns bra metalskribenter men det finns i princip bara en som klarar av att skriva om metal utan att själv vara hårdrockare.

Nyfikenhet utan förlöjliganden

Nyckeln till att förstå all things metal är naturligtvis att vara nyfiken. Att Fredrik Strage föraktar Sweden Rock-festival är ett gott tecken, det betyder att han inte tänker hänge sig åt förlöjligandes av hårdrocken, vilket sker varje gång SVT ska närma sig genren. Alltid dessa putslustiga hårdrockare i spandex, byfånen som vi ska skratta åt. Hårdrocken är den enda genren där det inte är okej att vara sann sina ideal när du över 30 år, i jämförelse med säg mods eller hiphop. Hårdrock är något du ska växa ifrån.

All som faktiskt har ett genuint intresse för genren – och nu förenklar jag så klart, jag ogillar när klassisk heavy metal ska klumpas ihop med, säg grindcore – vet hur mycket djup och olika filosofiska idéer som ryms inom genren. Metal skulle kunna vara kulturkoftans dröm om man bara skulle orka bry sig. Fast vi kanske ska vara glada att vi slipper metal på kultursidorna i någon större utsträckning.

Hemma hos Strage för ut det extrema till gemene man

Jag tycker inte att poddar lever upp till mina förväntningar. Det är mycket få poddar som håller någon slags kvalitet. Ett undantag från den regeln är podden Hemma hos Strage. Efter några trevande avsnitt i början har podden verkligen börja lyfta. Speciellt skulle jag vilja lyfta fram avsnittet med Erik Danielsson från Watain. Där diskuteras hela problematiken med hårdrock och allt spekulativt som omger scenen.

Varför måste hårdrocken ständigt förstöra hårdrocken. Hårdrockare är för hårdrocken vad George Lucas är för Star Wars.

Hårdrocksföraktet i media

Det är tråkigt att människor vars jobb är att förstå kultur inte orkar göra mer än tänka om hårdrock som musiken där folk skriker och gör djävulstecknet. Puh. Därför känns det fint att det finns människor som Fredrik som orkar försöka förstå och ställa frågor bortom det självklara. Det förtjänar hårdrocken.

Fredrik Strages texter hittar du lättast på DN, ibland i olika frilanssammanhang och som sagt i egna podden Hemma hos Strage

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s