Så var det till slut dags för Neurosis att släppa lös apokalypsen ryttare på oss. Platsen för skådespelet var Pustervik i Göteborg.

Förbandet Author & Punisher var för mig en nyhet. Men jäklar vilket mangel. Helt fantastiskt faktiskt. Tänk ett enmansband som blandar industri drone och sluge så är du någonstans i närheten. Drum paden på skena som han dunkar fram olycksbådande trumljud var mycket effektivt, som att få ett slag i bröstet.

Neurosis gitarrist Steve von Till
Steve von Till

Neurosis skalade av

När jag tidigare sett Neurosis live har de gömt sig framför projektioner på backdropen. Medan filmen rullat bakom dem kan de nästan gömma sig i det öppna och bli birollsinnehavare i sin egen show.

Pustervik fanns det inget som dolde bandet, utan en avskalad scen utan några attribut tvingade dem att faktiskt leverera en show på egen hand. Nu är det å andra sidan Neurosis vi talar om – vi hälsas inte välkomna, det är inget mellansnack och inget ”tack så mycket när de går av scen – men visst fan rockar de. Jag tyckte till och med att jag ibland så antydningar till klassiska rockposer, vilka så klart förvrids i urkraften. Det är ända nära att jag utbrister ”hell yeah” när Steve von Till trycker sin gitarr mot stärkaren som om han lirade hardcore igen.

Neurosis spelar live på Pustervik i Göteborg
Neurosis live på Pustervik

Om rockmusik var en religion skulle det låta så här

Erik Danielsson i Watain brukar ofta tala om Watain-spelningar som mässor, här känns det också relevant som metafor, men snarare som en schamansk ritual med bara naturkrafter som vittnen. Långsamt flyttas man längre och längre bort från den svettiga lokalen, med huvudet gungar man sig in i ett annat tillstånd.

Förhoppningsvis är det dags snart igen

Gårdagen gav mersmak och jag hoppas verkligen att bandet återvänder snarast. Få band med över 30 år på nacken och som ständigt jobbat i underjorden har en lika hängiven publik som Neurosis så oddsen ser ganska bra ut för att de kommer tillbaka.

Tro fan att jag kommer att vara där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s