Nu har jag snackat om kungen av Grime: Skepta. Men skam vore om jag inte pratade lite mer om hans kollega Stormzy som med skivan Gang signs & prayers visat att han verkligen är att räkna med.

Grime-scenen lever som sagt, och idag har genren två stora stjärnor som lyser extra starkt och tagit det hela till en helt ny nivå. Kommer detta att innebära att grimen slutligen får sitt stora erkännande internationellt och i Sverige.

Vi får hoppas det.

Gang signs & prayers

Adele-fanet Stormzy släppte i våras albumet Gang signs & prayers där han verkligen vågade ta ut svängarna. Soft rnb varvades med gospel och dansgolvsvältare. Texterna var medvetna, smarta och politiska. Den passade lika bra i soffan som på klubben och jag hittar något nytt att älska.

Den enda frågan som kvarstår är vem som blir nästa man eller kvinna att släppa ett grime-album lika starkt och intressant. Vem kommer att ta det till ännu en nivå?

Sverigeaktuell

Det fina med för den som är sugen på Stormzy är att han för några dagar sedan spelade  på Bråvalla-festivalen. Min förhoppning är att det blev startskottet för grimens övertagande av Sverige. Än så långe är det bara Max Peezay, idag känd som Max Perkele, som faktiskt lyckats nå ut med grime på svenska.

Man ska väl dock inte hoppas för mycket. Ska vi älska musik i Sverige så ska den som bekant ta vägen förbi USA innan vi får upp ögonen.

Skeptas framgångar tänder hoppet

Med Skeptas framgångar i Amerika tänds dock hoppet en smula, och inom rimlig tid kanske vi har en levande grime-scen i Sverige. Skulle det redan finnas en sådan får någon gärna berätta för mig var den finns.

Tills dess avnjuter vi videon till ”Cold” och noddar med för fulla muggar sittandes tillbakalutade i våra allra finaste Adidas-overaller.

Stormzy – Cold

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s