Mastodon har varit med oss länge  nu. Det är kittlande att tänka att de existerat i snart 20 år. Hur kom det sig att band som man fortfarande tycker känns fräscha börjar bli retrorockgamla!?

Leviathan är mästerverket

För min del peakade bandet med kolossen Leviathan från 2004. Sea brast är och förblir ett mästerverk. Där korsades den gamla tidens tyngd med den nya tidens melodier utan att någon del i bandets sound förlorade kraft.

Bandets senaste gåva till  världen, Emperor of Sand, är även den ett stabilt verk som förtjänar en genomlyssning, men de där verkligt krossande hitsen saknas.

Fantasyrock som inte blir töntig

I sedvanlig ordning bygger bandet skivan kring en historia, den här gången om en vandrare i öknen,  fantasyrock som inte blir töntig helt enkelt. Brett Hinds är inte den man mobbar när han dyker upp med rollspelstärningar, om man säger så. Ett ont ord till honom och han tvingar dig att käka upp tärningarna.

Vad ska Mastodon göra i framtiden?

Det ska bli intressant och se hur Mastodon utvecklas i framtiden, hur kommer vi att se tillbaka på deras backkatalog? Framförallt vad mer har de att ge, kommer de att leverera diskbänksrealistisk misärmetal i framtiden, eller har de fler fantasirika historier i sig? Jag hoppas verkligen att de håller sig till konceptet de kör idag, den perfekta blandningen av underhållning och allvar. För självklart finn det ofta en djupare botten i bandets historier. Som den senaste skivan som har närstående till bandets död som bakgrund. Självklart är inget så enkelt som vi först tror. Det är ju sällan det.

Oavsett hur det blir kommer jag att fortsätta följa bandet, men det behövs en ny Leviathan för att jag verkligen ska börja dyrka dem igen. Men jag hoppas att den dagen kommer, Mastodon är ett band som jag vill dyrka.

Mastodon – Show Yourself

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s