7" singel Take the Edge Off av Sonic Ritual
Sonic Ritual-take the edge off

För några år sedan var det framförallt ett band min värld kretsade kring: Stockholms Sonic Ritual.

Journalister utan gränser

Bandet bestod av tre skribenter från Close-Up Magazine: Linnéa Olsson, Henrik Palm och Christoffer Röstlund Johnsson. Men de var inte bara skarpa elitester till skribenter utan har före och efter Sonic Ritual beblandat sig med grupper som Södra Sverige, DS-13, Ghost, The Oath och Feral Brain. Att det här var ett intressant band var det ju ingen tvekan om.

Följde Sonic Ritual från början

Det var på Christoffers blogg I Just Can´t Hate enough som jag fick höra talas om bandet, och det var där det gick att följa de första inte så stapplande stegen, här fanns det en bild av vad bandet skulle vara redan från början.

Det rörde sig om mycket punkig heavy metal med mycket referenser till musikhistorien som jag fattade noll av. Men det spelade ingen roll. Det svänger ju som Baloo skulle säga.

På bloggen fick man rapporter om nya släpp och var nästa spelning skulle ske, ett bra propagandaorgan för Sonic Ritual helt enkelt. På den tiden bodde jag i Uppsala och lyckades besöka i alla fall några spelningar både i Stockholm och min dåvarande hemstad.

Underbart är kort

Sonic Ritual hade en kort men produktiv livslängd, och jag lyckades samla på mig alla släpp utan sista EP:n Early Graves, men den står på min att köpa-lista.

Sammanlagt blev det en kassett-demo, en 7″ singel, två tolvtums EP:s och en split med också fantastiska Sanctuary in Blasphemy.

Jag vill egentligen inte se Sonic Ritual återförenade, men det vore fantastiskt att få se ett band som startar med en sån tydlig bild över vad man vill göra, och med förmågan att fullfölja den. Det skulle också vara en ynnest att få följa det bandet från början. Att se de små utvecklande stegen mot världsherravälde.

Sonic Ritual hade sin tid, men vem är dess efterföljare?

kassetten Rat Eyed Ghoul med Sonic Ritual
Sonic Ritual-Rat Eyed Ghoul

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s