Det finns få band som väcker så starka känslor som de svenska småpåvarna Ghost. De är dyrkade av många och föraktas av resten.

När det då hemliga bandet Ghost dök upp slog de ned som en bomb. Detta var under peak-hipster, och ett band som spelade pop med black metal-attribut och som hade en solid grafisk profil visade sig vara exakt det som världen behövde. Jag tror att Ghost var ett band som passade perfekt för alla dem som var nyfikna på hårdrock men som inte orkade med musiken. En Ghost-tisha visade sig vara ett perfekt substitut. Ett smart drag av Rise Above Records att släppa den första Ghost-plattan.

Opus Eponymous

Personligen älskade jag verkligen första skivan. Albumet hade starka låtar och konceptet kändes nytt och fräscht. Samtidigt dök det upp andra intressanta band som The Devils Blood som också lyckades lira ockult rock. Men medan The Devils Blood spelade vidare i underjorden vände Ghost blicken mot USA och de visade tydligt att de inte tänkte harva vidare i de lägre dimensionerna. Resultatet blev att jag tappade intresset och bandet kändes all mer slätstruket.

Svårt att hålla sig neutral till Ghost

Många tycker att Ghost sysslar med någon slags kulturell appropriering, att de snor från en kultur och säljer den vidare till en publik som inte visar någon respekt. I viss mån har dessa människor rätt, men samtidigt har Ghost en solid bakgrund i scenen och att bandet skulle hamna där de är i dag kan knappast de själva kunnat ana. Visst, en succé bland referenstokiga hårdrockare var givet, men att de skulle köra utsålda världsturnéer kunde nog ingen ana.

Trots att de blivit slätstrukna tycker jag fortfarande att leverera. Jag kommer aldrig att bli ett hardcore-fan, men visst tänker jag fortsätta att följa bandet. Jag väljer den omöjliga mellanvägen.

Konflikt och sommarprat

Den senaste tiden har Ghost varit ett band i konflikt med stämningar som följd.

Den 17 augusti kommer den tidigare anonyme Papa Eremitus(Tobias Forge) sommarprata i Sommar i P1. Frågan är om vi efter allt detta kommer att se på Ghost på ett helt nytt sätt. Anonymiteten är borta, kommer Ghost fortfarande vara bra då? Är det nu de blir folkliga på riktigt.

Ghost – Square Hammer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s