I storstäderna snackas det gentrifiering. För oss som lever, så att säga, lite mindre centralt känns det som ett ganska främmande begrepp. Snarare är avfolkning och nedlagda centrum det stora samtalsämnet.

För att visa en annan del av landet begav sig Sonic Tundra ut i det andra Sverige. Noll musik eller andra popkulturella referenser. Men ibland måste vi vidga våra vyer och ge oss ut i verkligheten.

Tummen upp för Stockholm

Det här är inte något slags stockholmsförakt. Jag älskar Stockholm, men det finns ett annat Sverige också, utanför de tre storstadsregionerna.

Den första rapporten från tundran

I den första delen av Rapport från tundran beger vi oss till Vätterns västra strand och dimper ner i Karlsborg och Hjo. Två helt vanliga städer i landet Sverige. Mig veterligen har ingen av städerna något popkulturellt kapital, men säkert gror det något på någon fritidsgård i någon av städerna, om de mot all förmodan inte har lagts ner.

Det är just på sådana här platser som något nytt kan växa fram. Vad? Omöjligt att säga, men när tristessen blir för stor måste människor skapa något eget, och varför skulle inte det kunna ske i Karlsborg eller Hjo.

Karlsborg

Karlsborg är mest känt för sin fästning, men jag strosar istället igenom de mer centrala delarna för att se vad staden egentligen har att erbjuda. Detta är vad som möter en helt vanlig Karlsborgsbo en helt vanlig dag.

Ett nedlagt café i centrala Karlsborg.
Café downtown Karlsborg
Pingstkyrkan i Karlsborg.
Pampighet definierad i Karsborg. Pingstkyrkan i stadens centrum gör ingen besviken.

 

Colombia-panten i Karlsborg.
Colombia-panten livar upp Karlsborgs centrum.

 

Karlsborgs sista utpost.
Dead end street i Karlsborg.

 

Hjo

Hjos starkaste kort är att man har profilerat sig med att man säljer glass. Och alla gillar ju glass. Här kommer en rapport om vad staden i övrigt har att erbjuda, om man ignorerar turistguidernas rekommendationer. Det här är Hjo:

Bigraden Park i Hjo.
Biografen Park i Hjo. Här andas det folkhem.

 

Hjo centrum bjuder på ett inte så imponerande naturreservat.
Världens ledsnaste naturreservat i Hjo centrum.

 

Summering

Dales Pale Ale-burkar i västgötsk solnedgång.
Tre bärs i ursvensk solnedgång. Någonstans i Västergötland.

Sverige är fantastiskt, och det här inlägget är skrivet med kärlek. Just för att det här är Sverige lika mycket som Visit Swedens hemsida. Det här är vad vi lever i och med. Det här var Rapport från Tundran.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s