Av samtliga människor i detta av långa land är den mest produktive Nicke Andersson. En av hans verkliga fullträffar var Death Breath.

Ännu ett av Nicke Anderssons musikexperiment

Det var många som började skaka av upphetsning när Nicke Andersson deklarerade att han skulle återvända till dödsmetallen.

Efter att ha doppat tårna i sin andra kärlek soulmusiken i bandet The Solution var det alltså dags att återuppleva sin egen ungdom.

Viljan att experimentera och testa nya projekt har blivit Nicke Anderssons signum. För honom har det aldrig räckt att lira sin förträffliga rock i The Hellacopters, han ska alltid vidare.

En death metal-fullträff

Få blev besvikna. Death Breath var en fullträff av klassisk death metal. Att de dessutom fick med Scott Carlson från klassiska Repulsion gjorde inte saken mindre hypad.

Debutalbumet Stinking Up The Night fick fantastiska recensioner.

Nästan ända sen dess har det skvallrats om en uppföljare. När den får se ljuset/mörkret är dock oklart.

Jag är ingen dödsfanatiker men gillar tidig death metal, när soundet var rått och musicerandet svajigt. Exakt det lyckas Death Breath med. Rå och svajig death metal, om zombies och annan skräck. Nicke väljer som vanligt bort det pretentiösa och har i intervjuer vänt sig bort från extremmetallens mer pretentiösa inslag.

Höga priser på andrahandsmarknaden

Idag landar bandets utgåvor på ganska saftiga summor. Jag lyckades i alla fall snärja Let It Stink 10″ när den var aktuell. Föredömligt omslag, by the way.

Mer läsning i Blod Eld Död

För den som vill veta mer om Nicke Anderssons death metal-förflutna rekommenderas boken Blod Eld Död av Ika Johannesson och Jon Jefferson Klingberg. Den kanske bästa musikboken i svenska historia. Exceptionellt bra är kapitlet om den tidiga svenska dödsmetall-scenen, förortsungarna som med bandare och folköl tog över tunnelbaneperronger och på så sätt spred musiken över huvudstaden och sen tog över fritidsgård efter fritidsgård tills Sverige var death metal-frälst.

Death Breath med Let It Stink
Sonic Tundra älskar Let It Stink med Death Breath

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s