DS-13 Aborted teen generation och Code-13-split
Aborted teen generation och Code-13-spliten.

Många tror att Umeå hardcore föddes och dog med stadens stora söner, Refused. Och visst, de definierar en era där de var bandet som verkligen nådde ut till folk i stugorna, med ZTV-tid plats i debattsofforna.

Refused red på moralpaniksvågen

Varje tid har sin moralpanik, och Refused klämde in sig i den kontroversiella veganvågen, någonstans mellan black metal och, säg, radikalfeminism. Först brann kyrkorna, sen brann Scanbilarna och till sist porrbilarna. Samhället fruktade systemkollaps medan ungdomen hånflinade åt nervösa vuxna.

Refused var/är ett fantastiskt band, men scenen dog inte med modsen från Galaxen. I samma veva som Refused la ner vapnen plockade bland annat DS-13 (D.S.-13, Demon System 13, kärt barn har många namn) upp dem. Men när Refused tog på sig sina doktorandglasögon skolkade DS-13 från komvux, greppade brädan och svingade ursinniga angrepp mot både samhället och den egna scenen. För det ska de ha all respekt, de gjorde hardcore roligt igen.

DS-13 hade inga ambitioner att vara med i SVT-debatt.

DS-13 –  lika delar humor som allvar

En av Demonsystemets stora förtjänster var att de hade humor, höll det underground och plockade influenser från vitt skilda håll.

Lika mycket som de vågade gå till angrepp mot sin egen scenen var de också måna om att hålla den vital, egna bolaget Busted Heads records är ett exempel.

DS-13 – Den osannolika återföreningen

DS-13s återförening var lika osannolik som Refuseds, om än inte lika uppmärksammad, och säkerligen mindre summor i bagaget.

Som jag uppfattat det var första återföreningsgigget på Dennis Lyxzens 40 års-kalas, och sedan dess har ett antal spelningar gjorts, bland annat en USA-turné.

I våras kom liveplattan Last Mosh For Charlie, väl värd en lyssning.

D.S.-13 –Last mosh for Charlie
Last mosh for Charlie

Nyss kom också nyheten om att de släpper en box med materialet från sina gamla singlar, även det oväntat, men kul. DS-13 behövs fortfarande, med sina sunda skepsis mot scenpoliser.

Vi ses i moshpiten.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s