Om Kanye West går åsikterna isär. Som sig bör. Visst, han är en impulsiv, sexistisk dåre men en megaloman självbild. Men är det inte för just dessa figurer vi älskar rocken.

Skulle The Rolling Stones vara intressanta om Keith Richards hade varit en timid herre som inte alls spenderat de senaste 50 åren med att låtsas att han var en dekadent bluesman från rymden? Skulle Bob Dylan varit något mer än en parentes i musikhistorien om han inte hittade på sitt egna förflutna och sedan dess inte gjort att annat än skapa nya karaktärer? Skulle Nina Simone varit mer än en kompetent pianist om hon lärt sig att hålla käft och lydigt hamra vidare på sitt piano? Jag förväntar mig inget svar på någon av frågorna.

Jag hyllar inte psykisk sjukdom, men visst måste vi låta människor spåra ur? Vilket Kanye West utan tvekan gjort.

Jag minns en intervju med Acne-skaparen Jonny Johansson där han berättade att Kanye West en dag dök upp på kontoret och bad om att få bli praktikant hos den minimalistiska jeanstillverkaren. Han fick nobben.

Några år senare designar han urflippade skor hos en av världens största gympaskotillverkare som snart blir eftertraktade samlarobjekt.

Förutom att vara märklig på twitter, och skapa mästerverk som The Life Of Pablo och Yeezus är han en affärsman i traditionell hiphop-anda. Även om han hävdar att han är skuldsatt långt upp över öronen.

Vad vill jag säga med den här ranten? Jo, att Kanye West är inte bara världens just nu största artist, han är också den mest missförstådda. Ingen verkar vilja förstå att han är ett pågående konstverk. Samtidskonst som använder sig själv för att kommentera vår samtids besatthet av kändisskap och om ensamheten på toppen.

Själv tycker jag att en av hans finaste stunder är popskivan 808s & Heartbreaks. Men idag bjuder Sonic Tundra på 35 minutersvideon som släpptes till My Beautiful Dark Twisted Fantasy. Kanye West leverar maximalt med balettdansare och pretentioner som räcker hela dagen. Fantastisk? Ja!

Kanye West – Runaway

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s