För den som inte kan bestämma sig mellan melodier och hårdhet lever just nu i de bästa av dagar. Metal är inte längre synonymt med extremt.

Mjuk är det nya hård

Band som Ghost, Kvelertak och In Solitude har alla lanserat sin hårdhet i olika grader av mjukhet. Extremast är inte längre bäst, nu måste även svänget med.

Självklart är jag intresserad av brutaliteten i metal, men band som söker nya vägar och experimenterar med nya sound är de som utvecklar genren och håller den vital. Det får vi icke glömma.

Sólstafir har lämnat sina black metal-rötter

På Island, en ö känd mest för skägg, ylletröjor och sjungande biologer, har en grupp lämnat sina black metal rötter för att söka nya uttryck: Sólstafir.

Hårdhet, ömhet, skörhet

Idag låter bandet som en blandning mellan Neurosis och Neurosis-medlemmarnas soloprojekt. Musiken är ett ständigt pendlande mellan hårdhet och skörhet, som vågor som pikar en övergiven strand.

Den viktigaste ingrediensen är att de låter väldigt isländska. Den karga ön producerat ett unikt band som har hittat något väldigt eget.

Drömmen för den som vill exotifiera vulkaner och bistert leverne

Som ni förstår är inte Sólstafir ett band som försöker dölja var de kommer ifrån. Tvärtom. Deras videor präglas av skägg och och svartvita kameraåkningar över karga landskap. Här jäklar ska Island visas upp i all sin färglösa prakt. Islands turistråd hade inte kunnat göra ett bättre jobb om de försökte.

För den som vill drömma sig bort till Island men tycker att Björk är det tristaste som finns och redan plöjt Netflix-serien Case samt Korpen-filmerna är Sólstair en guldgruva. Lyssnar man tillräckligt noga kan höra ljudet av briserande vulkaner.

På turné med ny skiva

Senaste skivan, Berdreyminn kom i våras och släpptes av Season Of Mist.

Snart drar Sólstafir ut på turné med Myrkur, och i december når de Stockholm.

Sólstafir – Silfur-Refur

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s