Jag varnade för ett tag sen om att Pink Milk skulle bli ditt framtida favoritband. Nu är debutskivan Purple här och varning är oförändrad: Pink Milk är ditt nya favoritband.

Purple är förföriskt vacker i all sina enkelhet. Inga krusiduller utan Pink Milk lägger krutet på att skapa en kompakt shoegaze-pärla till platta. Hade Angelo Badalamenti börjat hänga med deppiga britter hade detta kunnat vara resultatet – som en trolsk promenad genom regnvåta och tomma gator i nedlagda bruksorter. Sen ska man ta genrebeteckningen shoegaze med en nypa salt. Vad betyder det ens i dag, egentligen? Det här är helt enkelt föredömlig rock.

Pink Milk – Purple. Äntligen är den här.
Pink Milks Purple, rent shoegaze-guld.

För mig handlar inte skivan om enstaka låtar, det är helheten som räknas. Inte ens covern på I Wanna Know What Love Is är någon hit, det smälter in i skivans övriga spår, och det hedrar Pink Milk.

Det är just bristen på hitsen som kommer att hindra Pink Milk från att klättra på listorna. Samtidigt som så mycket bättre drar igång känns det som en enorm befrielse.

Den andra befrielsen är att jag dagsläget vet väldigt lite om bandet. Någon låt dök upp i något av mina flöden, jag hörde att det fanns något där, och några veckor sitter man där med en väldigt anonymt paketerad skiva som låter musiken tala för sig själv. Bravo! Låt inget stå i vägen för musiken. Visst älskar jag mina dekadenta rockstjärnor, men när sociala medier har hackat sönder alla gränser mellan artistskap och och privatliv välkomnar jag anonymiteten.

Skulle Sonic Tundra vara en blogg där betyg delades ut, skulle Purple få ett betydande antal pluppar. Min förhoppning är att Pink Milk är ett band som när en maximalt lagom stor framgång. Det ska inte gå i närheten arenarock-bra, men ändå tillräckligt bra för att bandet ska känna lusten att fortsätta, med hungern i behåll och med sprudlande kreativitet. Och om tio år vill jag fortfarande veta lika lite om bandet som jag gör i dag.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s