Jag hamnade för ett tag sen i en intressant diskussion med en vän. Det vi diskuterade var: Vilket band eller artist är världens mest jämna? Alltså band som funnits länge med en diger diskografi och som högst lägstanivå.

Många favoritband och artister försvinner. Bob Dylan är körd – någon albumartist var han knappast på 1980-talet, även om han gjorde fantastiska låtar under den perioden.

Bruce Springsteens 70-80-tal är magiskt, men 90-10-talet är för svagt för att han ska kunna räknas som en tillräckligt jämn artist. Kurvan går för tydlig nedåt.

Så vilka då?

Min vän föreslog Motörhead. Inget dumt förslag, deras själva grundstomme var stabilitet. Jag kontrade med Slayer. Ställer man dem emot kollegorna i Metallica framstår Slayer som en trygg och stabil fader som alltid kommer hem efter jobbet, tänder sin pipa i favoritfåtöljen och user sin kvällstidning. Metallica framstår som en livskrisande frånskild 50-åring som ena dagen tar med sina barn till zoo för att den andra försvinna ut på krogen med tvivelaktigt sällskap.

Framtidens mest stabila artister

Så hur kommer det se ut i framtiden. Eftersom det knappt dyker upp några band längre, musiken skapas oftast i låtskrivarbunkrar för att sedan fördelas till välschamponerade ynglingar med änglaröster. Ingen av dessa kommer att ha en lång stabil karriär utan djupa dalar och kreativa floppar. Ibland kommer marknadsundersökningarna slå fel.

Hiphopen är för experimentell till sin natur. Den riskerar alltid för mycket för att kunna leverera stabilitet. Det är där framtiden finns, men det blir svårt att inte trampa snett när man springer fort.

Troligtvis kommer stabiliteten finnas inom punk- och metal-sfären, men vilka band kommer att lyckas skapa något eget för att sedan behålla en hög lägstanivå? Kvelertak? Kanske. Hurula? Ja, om han inte känns hopplöst daterad om ett decennium.

Hur det än blir hoppas jag att även nu skvalpar runt band i samtiden som vars framtida släpp har en garanterad hög lägstanivå. Just nu hoppas jag på Pink Milk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s