Idag är autotune något som hör till vardagen. Det var en förändring som gick oss obemärkt förbi. Ena dagen skrek vi rakt ut av ren avsky, nästa dag kändes det som en basvara lika värd att hetsa upp sig över som, säg, filmjölk.

2008 var det fortfarande något vi spottade på. Det var det året Kanye West gick från att vara en kompetent och kommersiellt gångbar rappare till att ge sig ut i mer märkliga och experimentella trakter. Det var året då han gav ut 808 & Heartbreak.

Den blev känd,  i alla fall i min värld, som Kanye Wests autotune-skiva.

Hade Sonic Tundra funnits vid den här tiden hade jag nog skrivit ett raljerande inlägg. Det inlägget hade jag fått radera vid ett senare tillfälle. 808 & Heartbreak var beviset för att Kanye Wests visioner hela tiden låg minst ett halvår fram i tiden. För skivan växte tills man helt plötsligt lyssnade på ett mästerverk.

808 & Heartbreak var en hjärtskärande uppgörelse med framgångens baksida. Hans kompis visar bilder på sitt barn, medan Kanye bilder på sin lägenhet. Det var ekande tomt på toppen och ingen kunde förmedla vad det kostade att få allt man drömt om.

Kanye West – Love Lockdown

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s