Så här i väntan på Watains nya album kan vi, tja, snacka om Watain här på Sonic Tundra. I dag är Watain mer än ett metalband i genrens extremaste utkanter. De senaste skivorna har gjort bandet, om inte folkliga, så i alla fall en del av människors medvetande. Så mycket bättre är väl inte direkt på tapeten, men de jobbar på en helt annan nivå än andra svenska black metal-band.

Mot okända jaktmarker

På förra skivan, The Wild Hunt, drog Watain åt ett håll som fick mig att undra om bandet kanske helt skulle ta av sig black metal-kostymen helt och hållet för att sprida sitt mörka evangelium i helt andra former. Senaste singeln, Nuclear Alchemy skvallrar om det inte alls verkar vara fallet – låten är en mörk metalsmocka rakt in i ett kyrkligt solar plexus.

Ett vågat kliv ut i okända marker

The Wild Hunts mest frigjorda stund var den gotiska balladen They Rode On. Jag gissar att den rev upp ett sår i mer ortodoxa metalkretsar, men eftersom jag inte tillhör någon sådan krets kan jag bara spekulera.

Musikalisk framåtrörelse – ja tack!

Själv är jag till 99% alltid positiv till musikalisk framåtrörelse. I fall man lyckas leverera vill säga. I min värld gjorde faktiskt Watain det. Det var ett kliv rakt ut i det okända men de gjorde det med bravur. Men man måste beundra modet hos bandet, de riskerade allt med den låten.

Tillbaka i det bekväma

Nu verkar som sagt Watain klivit in tillbaka in i det bekväm metalskåpet, och hade de inte gjort det nu hade det nog varit svårt att göra det i framtiden. Hur skulle de kunna bejaka raseriet på samma sätt efter att ha bejakat andra känslor med samma intensitet?

Watains nya album, · TRIDENT · WOLF · ECLIPSE ·, släpps i januari på Century Media.

Watain – They Rode On

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s