Jag älskar Thåström. Få artister har varit lika viktiga för mig. Däremot känner jag inte för att fylla Sonic Tundra med blogginlägg om mannen från Högdalen. Få artister är så sönderanalyserade som Thåström och jag känner att det helt enkelt inte finns så mycket att tillföra.

Sedan Thåström 2005 släppte Skebokvarnsvägen 209 har han haft en helt unik röst. Visst, Ebba Grön hit och Imperiet dit, men alla vet det är skivorna från 2005 och framåt som verkligen blev något större.

Många räknar Skebokvarnsvägen 209 som starten på det nya Thåström-soundet. Det menar jag är helt fel. Den självbiografiskt akustiska skivan är snarare en tydlig markering att den bredbent rockguden är borta. Den är ett avståndstagande och en andningspaus för det som komma skulle. En fullständigt genial andningspaus och min värld den bästa svenska skivan någonsin.

Senaste skivan Centralmassivet fortsätter utveckla den värld som han uppfann på Kärlek är för dom. Men den bakomliggande soulen och gospeln på Den Morronen har utvecklats och en resa till den amerikanska södern verkar ha fått honom att släppa sargen.

Som sagt: Thåström behöver vi inte skriva om egentligen. Däremot måste vi prata mer om Sällskapet, Thåströms sidoprojekt med vapendragarna Ossler och Hellberg. Den första självbetitlade skivan kom 2010, och där har de tagit Thåströms centraleuropeiska svärmerier till sin spets. Om bluesen uppfunnit i Ruhr-området skulle det ha låtit så här, tror jag att någon skrev någonstans.

Den första resan vi tittar närmare på med Sällskapet blir Järnstaden. På albumversionen sjöngs den av Nino Ramsby, men den fungerar utmärkt med Thåström på sång också.

Sällskapet – Järnstaden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s