Ska vi vara stolta över något överhuvudtaget i det här landet ska det vara vår förmåga att ha både vitala och nyskapande metalscener. Ja, jag säger scener, för det är inte bara en scen, utan flera stycken som hela tiden muteras, glider in i varandra, och ut kommer något helt nytt. 

Svensk metal vågar utvecklas utan att skämma ut sig

Vi lyckade skapa vår egen dödsmetall, med engelska och brasilianska influenser, och fick ett sound i Göteborg, ett annat i Stockholm och säkert mindre dokumenterade lokala scener med egen särprägel.

Vi ska även vara stolta över de svenska bandens förmåga att utvecklas, utan att skämma ut sig. Se till exempel på Entombed som istället för att harva vidare valde att skapa sin helt egna genre.

Tribulation bygger vidare på en fin svensk tradition

Ett samtida band som går samma väg som många tidigare svenska band och utvecklar sitt sound mot något mer särpräglat är Tribulation.

Från standardiserad döds till 2015 års Children Of The Night som både bjöd på melodier och ett gotiskt filter, och deras fina formkurva har sedan dess fortsatt gå åt rätt håll.

Vem behöver tyngd när det finns låtar

Nu är Tribulation tillbaka med ett nytt album, Down Below – ett album som även det andas framåtanda. Istället för att fokusera på metals huvudingredienser: tyngd, snabbhet eller hårdhet lägger man fokus på stämning. Och kanske framförallt låtar. För det finns verkligen på Down Below – förbannat bra låtar, som för den delen inte är mesiga.

Tribulation rekommenderas varmt till den som ger kalla handen till grötig döds men vägrar befatta sig med Ghosts mesiga ABBA-kreationer. Eller kanske till hen som tycker att black metal är för akademiskt men ändå vill ha någon form av djup.

Tribulations senaste giv, Down Below finns ute nu via Century Media och den bör du absolut kolla in.

Tribulation – The Lament

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s